Mistä on kyse 24.11. ennätysedullisessa sähkön pörssihinnassa ja miten Oomi ottaa sen huomioon laskutuksessa?

24.11.2023

Tilanteen taustaa
Tämänpäiväisen edullisen pörssisähkön hinnan taustalla on pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla norjalaisen yhtiön tekemä virheellinen tarjous Suomen tarjousalueelle, jonka vuoksi sähkön hinnat ja määrät on laskettu virheellisesti negatiivisille hinnoille. Kyseinen hinnoittelu ei siis toimi tällä hetkellä tuotantoa ja kulutusta ohjaavasti eikä vastaa sähköjärjestelmän todellista tilannetta. Koska Spot-hinnat ilmoitetaan aina viimeistään edeltävänä päivänä, ei kyseistä hinnoittelua tulla korjaamaan markkinoilta.

 

Miten tämä näkyy laskullani?
Oomi hyvittää pörssisähköön ja kulutusvaikutukseen perustuvilla sopimuksilla oleville asiakkailleen negatiiviset pörssisähkön tuntihinnat laskuilla täysimääräisesti, mutta tätä ei eritellä laskulla omana rivinään vaan se vaikuttaa koko kuukauden Spot keskihintaan. Vaikka Oomi Aktiivinen ja Oomi Jousto -sopimuksilla olevat asiakkaat hyötyvät edullisesta hinnasta, yhden päivän hinnoilla ei vielä ole suurta merkitystä koko kuukauden laskun loppusummaan.

 

Miten tämä tilanne vaikuttaa sähkön riittävyyteen tänään perjantaina?
Sähkötehon riittävyys näyttää tänään 24.11 Fingridin arvioiden mukaan hyvältä. Fingrid toivoo, että kuluttajat eivät reagoisi sähkön halpaan pörssihintaan lisäämällä kulutusta, vaan toimisivat kuten tavallisena perjantaina, normaalilla kulutuksella. Tällä tavoin kuluttajat voivat omalta osaltaan auttaa tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa.